Picie jednej kawy dziennie, może spowolnić rozwój raka.

Drukuj
Wyślij na adres e-mail
Dodaj swój komentarz
A A A
W sierpniu tego roku naukowcy z Wydziału Biochemii i Biologii Molekularnej Uniwersytetu w Barcelonie opublikowali wyniki badań dotyczących wpływu polifenoli, zawartych w kawie, na ekspresję genów i poziomu cykliny D1 w komórkach nowotworowych. Polifenole to najczęściej występujące w pożywieniu antyoksydanty.

Źródłem przeciwutleniaczy są owoce, soki owocowe, herbata, kawa oraz czerwone wino gronowe. Dotychczas udowodniono, że częste ich spożywanie zapobiega powstawaniu chorób układu krążenia, osteoporozy oraz nowotworów. Prócz tego zalecane są w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych i cukrzycy.
Hiszpanie zbadali polifenole występujące w kawie liofilizowanej tzn. rozpuszczalnej. Sprawdzono wpływ jednej filiżanki dziennie na ekspresję STAT5B ( aktywator transkrypcji 5B), ATF-2 (aktywator czynnika transkrypcyjnego) oraz zmiany poziomu cykliny D1. Przeprowadzono kilkanaście testów takich jak np. Wstern Blot, RT Real-Time PCR, ICC. Otrzymane przez Nich wyniki wykazały:
- wzrost STAT5B w komórkach MCF-7, co sugeruje możliwość właczenia kawy do diety osób chorych na raka piersi
- wpływ ATF-2 i cykliny D1 na DNA komórek nowotworowych piersi (hamuje rozwój)
- wpływ terapeutyczny polifenoli na stan zaplany jelit
- spadek poziomu cykliny D1 jest silnie związane z przedłużeniem przezywalności raka jelita grubego wśród mężczyzn
- poziom cykliny D1 ma wpływ na rozwój raka piersi

Hiszpańscy specjaliści sugerują, że niektóre związki zawarte w kawie np. polifenole i kwas kawowy mają pozytywny wpływ na zahamowanie rozwoju raka piersi i jelita grubego. Istnieją jeszcze związki o negatywnym działaniu, w związku z tym proponują, wyodrębnienie substancji „pozytywnych” i wykorzystanie ich w terapii.

Opracował: Mateusz Mowsiej na podstawie: Carlota Oleaga, Carlos J. Ciudad, veronique Noe; Coffee Polyphenols Change the Expression of STAT5B and ATF-2 Modifying Cyclin D1 Levels in Cancer Cells; Department of Biochemistry and Molecular Biology, School of Pharmacy, University of Barcelona

Konsultacja naukowa: dr n med Kamil Drucis

Komentarze

komentarz

podpis



powrót
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Login
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PoradyVideo
VideoPorady