Błonnik w produktach roślinnych zmniejsza ryzyko zgonu.

Drukuj
Wyślij na adres e-mail
Dodaj swój komentarz
A A A
Wyjątkowo korzystna dla zdrowia jest dieta obfitująca w błonnik, bo zmniejsza ryzyko zgonu z powodu wielu różnych schorzeń – wykazały obserwacje prawie 1 mln osób, których wyniki opublikował „American Journal of Epidemiology”.

Dietetycy i lekarzy od wielu lat namawiają do tego, żeby spożywać jak najwięcej bogatych w błonnik warzyw i owoców oraz produktów zbożowych. Nie ulega on trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka i pełni ważną rolę w prawidłowym jego funkcjonowaniu. Te osoby, których dieta bogata jest w błonnik są mniej narażone na zgon z powodu takich schorzeń jak zawały serca, udary mózgu, powikłania cukrzycy i nowotwory.

Według U.S. Department of Agriculture, na każde 1000 kalorii spożywanych przez dorosłą osobę powinno przypadać co najmniej 16 g błonnika. Kobiety powinny zatem spożywać dziennie 25 g błonnika, a mężczyźni – 38 g.

Błonnik zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz niektórych nowotworów, ponieważ obniża ciśnienie tętnicze krwi, stężenie cholesterolu we krwi oraz glukozy i insuliny. Prawdopodobnie działa również przeciwzapalnie. Poza tym daje większe uczucie sytości, co chroni przed nadwagą i otyłością. 

Z przeprowadzonych badań wynika, że zwiększenie dziennego spożycia błonnika o 10 g zmniejsza ryzyko zgonu o 10 proc. Zwiększenie spożycia błonnika o 10 g dziennie nie jest trudne. Wystarczy dwa raz dziennie zjeść produkty zbożowe z pełnego ziarna oraz dwukrotnie w ciągu dnia sięgnąć po warzywa i owoce.

Nie ma jednak pewności, czy to sam błonnik przedłuża życie. Przyczyniają się do tego również inne składniki pokarmowe, a także korzystny dla zdrowia styl życia, przede wszystkim wysiłek fizyczny. Wątpliwe jest również, czy równie korzystne działanie wykazuje błonnik stosowany w suplementach.

Zaleca się spożywanie urozmaiconych produktów roślinnych bogatych w błonnik, głównie świeże warzywa i owoce, w tym szczególnie rośliny strączkowe, a także produkty z pełnego ziarna, orzechy i nasiona. Powinno się je spożywać podczas każdego posiłku.

Zródło i więcej informacji: http://www.naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,403381,raport-blonnik-w-produktach-roslinnych-zmniejsza-ryzyko-zgonu.html

Komentarze

komentarz

podpis



powrót
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Login
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PoradyVideo
VideoPorady