Papryczka chili - pikantne zdrowie.

Drukuj
Wyślij na adres e-mail
Dodaj swój komentarz
A A A
Papryczka CHILLI bogata w kapsaicynę służy zdrowiu. 
Papryczka chili - - getty57474049_7-15d7ea4a06e8b6ceea7d70649a1d897c.jpg

Chili ma liczne zalety. Ostatnie odkrycia wskazują, że oczyszcza drogi oddechowe w przeziębieniach, pomaga zapobiegać niektórym nowotworom, dostarcza niezbędnych witamin i... chłodzi...

Warto dodawać do potraw ostre papryczki chili. Bardzo korzystnie wpływają one na serce, obniżają  poziom cholesterolu, przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów we krwi. Jakby tego było mało - przy przeziębieniach chili wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych, a w tropikach - zapobiega zatruciom pokarmowym.

Jedzenie ostro przyprawionych potraw dostarcza silnych wrażeń smakowych, a nawet – jak w przypadku papryczek chili – powoduje lekki ból. Jedząc papryczki chili, czujesz dreszcz ryzyka, nie narażając się na żadne szkody. Jest nawet wręcz przeciwnie!

Chili wspomaga odchudzanie. Pikantne przyprawy mogą być pomocne w odchudzaniu. Potrawy doprawione chili i musztardą przyśpieszają tempo przemiany materii (o ok. 25 proc.) i przyczyniają się do szybszego spalania kalorii (takiego działania nie ma np. imbir).

Właściwości lecznicze papryczki chili 

Chili ma też inne zalety. Ostatnie odkrycia wskazują, że oczyszcza drogi oddechowe w przeziębieniach, pomaga zapobiegać niektórym nowotworom, dostarcza niezbędnych witamin i... chłodzi (o dziwo, najwyższe spożycie papryczek chili odnotowuje się w gorącej strefie klimatycznej – ostra przyprawa powoduje obfite pocenie, a pot, parując, pobiera ciepło z organizmu, co daje przyjemne wrażenie chłodu). Ponadto chili wyzwala wydzielanie endorfin, co może wyjaśnić uczucie euforii, jakie ogarnia nas po zjedzeniu porcji pikantnej potrawy. Chili działa korzystnie na serce, obniżając poziom cholesterolu. Eksperymenty na zwierzętach wykazały, że podawana im w odpowiednich dawkach kapsaicyna, aktywny składnik chili, hamuje produkcję cholesterolu w wątrobie i zmniejsza jego stężenie we krwi, nawet przy spożyciu produktów bogatych w ten związek.

Chili działa przeciwzakrzepowo

Chili prawdopodobnie zapobiega też powstawaniu zakrzepów krwi, które mogą prowadzić do groźnych zatorów w układzie krążenia. W badaniu przeprowadzonym wśród mieszkańców Tajlandii – kraju, gdzie bardzo rzadko występuje zakrzepica – okazało się, że we krwi osób, które zjadły potrawę doprawioną chili, zauważono znaczny, choć krótkotrwały efekt przeciwzakrzepowy. Tajski zwyczaj jedzenia papryczek chili do niemal każdego posiłku prawdopodobnie sprzyja regularnemu oczyszczaniu naczyń krwionośnych z zakrzepów.

Zawarta w chili kapsaicyna skutecznie zapobiega także zatruciom pokarmowym – o które w ciepłych krajach bardzo łatwo.

Warto wspomnieć o odmianie papryczek chili - pieprzu cayenne. Powinien się więc znaleźć nie tylko w kuchni pośród słoiczków z przyprawami, lecz także w domowej apteczce, wywiera bowiem  niebagatelny wpływ na nasze zdrowie: pomaga leczyć nadciśnienie i chorobę wrzodową, a także bóle reumatoidalne. Jednak to nie jedyne prozdrowotne właściwości pieprzu kajeńskiego. Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny przyśpiesza przemianę materii, a co za tym idzie - proces odchudzania. Poznaj wszystkie właściwości lecznicze i odchudzające pieprzu cayenne i ciesz się zdrowiem.

Pieprz cayenne to rodzaj przyprawy należącej do rodziny Capsicum – papryk o bardzo ostrym smaku, które są powszechnie znane jako papryczki chili. Pieprz kajeński wyrabia się z papryki odmiany cayenne, która jest suszona, mielona i w takiej postaci trafia na nasz stół.

Pieprz cayenne a kapsaicyna

Tak jak wspomniano, kapsaicyna to związek chemiczny odpowiedzialny za ostry smak papryczek chili. Kapsaicyna oddziałuje na nocyceptory - receptory bólowe, które są zlokalizowane m.in. w jamie ustnej, aktywowane w odpowiedzi na uraz tkanki. Po dostaniu się kapsaicyny do naszego organizmu komórki nabłonka wyścielające nasze podniebienie i kubki smakowe na języku zostają podrażnione, co odbieramy jako ból i uczucie pieczenia.

Pieprz cayenne: właściwości lecznicze:

przeciwzapalne – kapsaicyna hamuje działanie neuropeptydu odpowiadającego za stany zapalne, w związku z tym łagodzi objawy zapalenia stawów;

przeciwbólowe – łagodzi ból głowy oraz ból w przebiegu neuropatii cukrzycowej;

antyrakowe – uczeni z uniwersytetu w Nottingham potwierdzili, że kapsaicyna zabija mitochondria, które są odpowiedzialne za podział i rozrost komórek rakowych;

Ponadto pieprz kajeński wspomaga pracę:

układu odpornościowego - wzmacnia odporność organizmu. Ponadto pieprz cayenne zmniejsza opuchliznę błon śluzowych nosa oraz stymuluje do wydalania śluzu, a tym samym udrażnia zatkany nos. Jednak nie należy go stosować przy przewlekłym przeziębieniu, ponieważ może pogłębiać osłabienie organizmu.

układu krążenia – chroni przed zawałem i udarem. Obniża poziom cholesterolu, zapobiegając tym samym zaleganiu płytek krwi w tętnicach i powstawaniu zakrzepów.

układu pokarmowego - leczy wrzody przewodu pokarmowego, ponieważ stymuluje do szybszego krążenia krwi w żołądku oraz pobudzają komórki żołądka do produkcji korzystnych soków ochronnych, które zapobiegają powstawaniu tej bolesnej dolegliwości. Wykazuje także działanie bakteriobójcze i może zapobiegać niektórym rodzajom zatrucia pokarmowego. Ponadto wspomaga proces trawienia i likwiduje wzdęcia.

Ważne

Pieprz cayenne - przeciwwskazania

Pieprzu cayenne nie powinny spożywać bez konsultacji lekarskiej osoby przyjmujące ACE inhibitory i leki hamujące wydzielanie kwasu żołądkowego. Ponadto pieprz cayenne może wchodzić w interakcje z aspiryną, ponieważ może on zmniejszyć skuteczność aspiryny jako leku przeciwbólowego, a ponadto zwiększyć ryzyko krwawienia). Z tej ostrej przyprawy powinny również zrezygnować osoby przyjmujące niektóre zioła (miłorząb, imbir, żeń-szeń) i leki rozrzedzające krew (np. warfaryna), gdyż może zwiększać ryzyko krwawienia.

Przeciwwskazaniem do stosowania pieprzu cayenne jest również przyjmowanie leków na cukrzycę (zawarta w pieprzu kapsaicyna obniża poziom cukru we krwi, zwiększając ryzyko rozwoju hipoglikemii) oraz teofiliny - preparatu stosowanego w leczeniu chorób przebiegających ze zwężeniem dróg oddechowych (np. astmy).

Źródło: Cayenne, University of Maryland Medical Center. Dostępny w internecie: http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/cayenne

Pieprz cayenne a odchudzanie

Pieprz cayenne przyspiesza metabolizm i znacząco zwiększają termogenezę (wytwarzanie ciepła). Ponadto stosowanie pieprzu cayenne okazjonalnie i w małych ilościach hamuje apetyt, szczególnie na tłuste, słone i słodkie potrawy. Uwaga! Regularne stosowanie pieprzu w większych ilościach uodparnia nasz organizm na tę substancję i może zakłócić proces odchudzania.

Skutki uboczne stosowania pieprzu kajeńskiego

Zawarta w pieprzu kapsaicyna w większych dawkach może powodować uszkodzenia wątroby, przewodu pokarmowego lub błon śluzowych.

Pieprz cayenne w kuchni

Pieprz cayenne można dodawać do sosów, dressingów i zup. Przyprawia się nim także różne gatunki mięsa, ryby oraz owoce morza, np. kraby i krewetki. Można go także z powodzeniem dodawać do czekolady. Należy jednak uważać z ilością, ponieważ już maleńka szczypta potrafi zamienić smak na bardzo ostry.

Przyprawę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chroniącym ją przed światłem.

Ważne

Pieprz cayenne - wartość odżywcza w 100 g

Wartość energetyczna - 318 kcal

Białko ogółem - 12.01 g

Tłuszcz - 17.27 g

Węglowodany - 56.63 g (w tym cukry proste 10.34)

Błonnik - 27.2 g

Witaminy

Witamina C – 76.4 mg

Tiamina – 0.328 mg

Ryboflawina – 0.919 mg

Niacyna - 8.701 mg

Witamina B6  - 2.450 mg

Kwas foliowy -  106 µg

Witamina A – 41610 IU

Witamina E – 29.83 mg

Witamina K - 80.3 µg

Minerały

Wapń – 148 mg

Żelazo - 7.80 mg 

Magnez - 152 mg

Fosfor - 293 mg 

Potas - 2014 mg

Sód – 30 mg 

Cynk - 2.48 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Tak więc można pokusić sie o stwierdzenie, że papryczka chili to pikantne zdrowie.

Papryczka chili dodana do posiłku przyspiesza przemianę materii, dostarcza ogromną dawkę witamin C i B oraz błonnika, a także wzmaga produkcję endorfin. Zwolennicy twierdzą również, że podnosi potencję i libido. 

Aby od samego początku było jasne, o czym piszemy, przywołajmy skalę Scoville’a. Ten austriacki farmaceuta stworzył w 1912 roku skalę mierzącą ostrość różnych papryk chili – od najsłabszych do najostrzejszych. I tak, przykładowo, słodka papryka ma w tej skali 0 punktów, a na jej szczycie znajduje się odmiana papryki Habanero, Red Savina, ogłoszona najbardziej ostrą papryką świata.

Żeby jeszcze bardziej przybliżyć sprawę, musimy znaleźć jakiś punkt odniesienia. Znasz sos Tabasco? Uważasz, że jest ostry? Słusznie. Jest ostry i dostał od Scoville’a aż 30 000 jednostek. Red Savina ma tych jednostek 577 000. Inaczej mówiąc, odrywa głowę przy samych płucach.

Przejęliśmy skarb Azteków

To wyprawie Krzysztofa Kolumba cały świat zawdzięcza paprykę chili. Szukając legendarnych bogactw, podróżnik natknął się przy okazji na fasolę, tytoń i właśnie chili. Co ciekawe, suszona i sproszkowana papryka, nie mogąc konkurować z drogim, indyjskim pieprzem, była przez stulecia przyprawą ludzi ubogich. Dopiero w XIX wieku okazano jej należny szacunek, a pieprz odesłano tam, gdzie... pieprz rośnie.

Dziś już trudno wyobrazić sobie kuchnię bez chili – tym bardziej że smakuje doskonale w każdej postaci. Surowa, suszona, marynowana, w sosach, ekstraktach – do wyboru, do koloru. W 1868 roku rozlano po raz pierwszy do 350 butelek sos Tabasco i ta data rozpoczyna podbijanie świata. W 2000 r. salsa z chili zastąpiła keczup na pierwszym miejscu ulubionych dodatków w USA.

Jedz chili, płacz i poprawiaj zdrowie

Podsumujmy więc - czyli dlaczego papryczki chili warto jeść, mimo bólu, potu i łez:

1. Bogata w witaminy i błonnik

Papryka chili ma najwięcej witaminy C ze wszystkich warzyw – już 7 g papryki pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Jednak tylko zielonej, bo im bardziej czerwona, tym mniej witaminy C, a więcej witaminy A. Podczas suszenia poziom tej ostatniej rośnie nawet stukrotnie.

Najlepiej jeść surową, bo gotowanie pozbawia ją wielu zalet. Chili jest także świetnym dostawcą witamin z grupy B (B1, B2, B3), witaminy E oraz błonnika regulującego przemianę materii.

2. Przyspiesza metabolizm

Zawarta w paprykach kapsaicyna nie tylko decyduje o ostrości, ale pobudza też żołądek do produkcji kwasów trawiennych, przyspiesza metabolizm i pomaga spalać większą ilość kalorii.

3. Działa antynowotworowo

Z badań wynika, że kapsaicyna unieszkodliwia cząsteczki – przyczyniające się do chorób serca – uszkadzające komórki. Zapobiega też mutacjom komórek i działa antynowotworowo.

4. Wzmacnia odporność, zapobiega chorobom

Chili wzmacnia odporność organizmu, pobudza układ krążenia, a zawarte w niej organiczne związki chemiczne chronią przed cukrzycą, nadciśnieniem, osteoporozą i chorobami serca. Zawiera też całą furę przeciwutleniaczy, które walczą z postarzającymi nas wolnymi rodnikami.

5. Wyzwala szczęście

Kapsaicyna powoduje wydzielanie do mózgu endorfin, które wywołują uczucie euforii i zadowolenia.

 

Źródła:

Autor: Marek Alchimowicz http://www.menshealth.pl

Autor: Na podstawie książki "Zdrowe grzechy" opr. Aneta Grabowska http://www.poradnikzdrowie.pl/

Autor: Monika Majewska, "Pieprz cayenne - własciwości lecznicze i odchudzające" http://www.poradnikzdrowie.pl

Komentarze

komentarz

podpis


Galeria zdjęć


powrót
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Login
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PoradyVideo
VideoPorady